ПРИКАЗКА – Концерт-промоция на албум

Виртуозният тромбонист Вили Стоянов продължава инициативата „Среща с деди Йожи“ и ви кани на нова среща с музиката на именития си дядо, композиторът Йосиф Цанков.

КОНЦЕРТ – ПРОМОЦИЯ НА АЛБУМЪТ „ПРИКАЗКА“

Този път пътешествието в миналото е със засилено театрално звучене и е в услуга на разкошните текстове, по които е творил големият Йожи. Семплата като стил боса нова, помага да изпъкнат чистите и ясни послания на пиесите – за крехкостта на човешките взаимоотношения, вълненията от новата любов, носталгия по миналото, съчетана с примирението към трудното настояще, и все пак на финала – надеждата. В този смисъл албумът е опит за връщане на слушателите към чистите послания, които красивата музика носи, и изобщо към чистите човешки взаимоотношения.
За да спази жанровата стилистика на предпочитания от по-младото поколение стил „боса-нова“ Вили Стоянов включва младия вокалист – Петър Терзиев и младите, но вече все по-категорично заявяващи се музиканти Даниеле Феббо и Димитър Благоев.
Гости в албума са доайенът на джаз тромпета в България – Венцислав Благоев, пианистът и композитор Милен Кукошаров, а перкусиите са поверени на Атанас Попов.
Мост между поколенията и посланик на красивата музика на Йосиф Цанков за младите поколения е дъщерята на Велислав Стоянов – Йосифа, която ще се включи като гост-вокал в пиесата, чието име носи албумът „Приказка”.

На 3 юни, от сцената на лятно кино НДК (кино Кабана) ще звучи част от музикалното богатство, което големият Йожи е оставил за поколенията. Едни от най-красивите и добре познати, от недалечното минало, мелодии, претворени в съвременни боса нова аранжименти.

Албумът е реализиран с подкрепата на Столична програма „Култура“.
Събитието е част от Националният културен календар и чества 110 години от рождението на Йосиф Цанков.

➤ Билети в предварителна продажба: 15 лв в мрежата на EVENTIM и URBO
➤ В деня на промоцията и на място: 20 лв

Врати: 19:00
Начало: 20:00
Локация: Лятно кино НДК – кино Кабана (бул. България 1)

‼ Местата са органичени, препоръчваме предварително закупуване на билети.

Йосиф Цанков и наследството му са национално богатство. В творческия си път Йожи, както го наричат близките му, оставя за поколенията над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби и заслужено си спечелва титлата „Патриарх на българската музика”. Йосиф Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, „Повей ветре“, „Вместо сбогом“, „Твоята китара“, „Керванът“, „Страсно обичам жените“ и много други.
Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.
Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина“ I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”. Вили е един от основателите на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенд Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project, The essential FUNK trombone, Old School Trombone и други.

Носител е на приз „Златно перо” за принос към българската култура.

Дата

03 юни 2021
Expired!

Начален час

7:00 pm - 10:00 pm

Цена

15.00лв.

Още за събитието

Купи билет

Локация

Лятно кино НДК - кино Кабана
бул. България 1

Organizer

Brazz Association
Phone
+359888274016
Email
brazzassociation@gmail.com
Website
http://www.brazz.bg
Купи билет