Среща в приказка (та) – 110 години Йосиф Цанков

✦СРЕЩА В ПРИКАЗКА (ТА) РАЗКАЗАНА ОТ МИЛЕН КУКОШАРОВ✦

Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков, в изпълнение на камерен оркестър Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров, джаз трио и солист Велислав Стоянов

➤19 декември | 19:00 | Първо студио на БНР

През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на именитият композитор Йосиф Цанков. Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.
Като един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни, които са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Мястото, което съвсем логично избрахме за настоящия концерт е Първо студио на БНР.
Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детските предавания в медията. Най-правилно е честването на неговата годишнина да се проведе в залата пропита със спомените за Йожи и неговата музика.

Най-голямото предизвикателство в програмата стоеше пред Милен Кукошаров, на който беше поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си.

И така двамата творци се срещнаха в приказката…

♫ А в представянето на тази приказка ще се включат Камерен оркестър „Софийски солисти“, с диригент Пламен Джуров, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.

➤ Честването на годишнината се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от Националният културен календар.

➤ Медийни партньори на събитието са Българско национално радио и Българска национална телевизия.

➤ Билети можете да намерите в мрежата на URBO и EVENTIM.

‼ Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването, считано от 21.10.2021 г. до отмяна на заповедта всички, които желаят да посетят концертна изява в Българското национално радио е необходимо да предоставят валиден „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR тест или до 48 часа преди влизане бърз антигенен тест.

Дата

19 дек. 2021
Expired!

Начален час

7:00 pm - 9:00 pm

Цена

30.00лв.

Още за събитието

Купи билет

Локация

Студио 1 на БНР
бул. Драган Цанков 4

Organizer

Brazz Association
Phone
+359888274016
Email
brazzassociation@gmail.com
Website
http://www.brazz.bg
Купи билет