СРЕЩА В ПРИКАЗКАТА – ВАРНА ♫

Музиката като вечност. Така ще я чуем в „Среща в приказка(та)“ в предстоящия цикъл от концерти в Шумен, Варна и Добрич през юли, който среща публиката с музиката на Йосиф Цанков претворена от Милен Кукошаров, в изпълнение на Симфониета Шумен, джаз трио и солист – внукът на композитора, под диригентската палка на мастро Любо Денев-син.
Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.
Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детски предавания в медията. Някак най-правилно и съвсем неслучайно внукът на именития композитор и двигател на инициативата по възраждане музикалната съкровищница оставена ни от Йосиф Цанков, тромбонистът Велислав Стоянов избира да запише и реализира готовата програма с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР.
Най-голямото предизвикателство в програмата стои пред Милен Кукошаров, на когото е поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си.

И така двамата творци се срещат в приказката…

Внукът на композитора и солист в програмата Вили Стоянов не може да скрие вълнението си: „Милен Кукошаров успя с лекота да избяга от начина, по който звучи музиката на Йосиф Цанков. Тя е оставила дълбок отпечатък върху много поколения поред, звучи стандартно по един начин и всички очакват да я чуят така. В бигбендовата програма, представена през 2021 година, Мишо Йосифов успя много ловко да преплете вокалните партии между тромпета, тромбона и саксофона, спазвайки канона, с безкрайно уважение преминахме за малко в джаза и се получи нещо изключително красиво.
Това бе най-красивият и плавен преход към това, което сега направи Милен, опитвайки се да пусне музиката на дядо ми в безвремието.“
Вили Стоянов определи аранжиментите на Милен Кукошаров като претворяване на песните на дядо си, а резултатът – като опит за пускане на музиката в абсолютното безвремие – в бъдещето, миналото и настоящето едновременно.

♫ В представянето на тази приказка ще се включат Симфониета Шумен, с диригент Любо Денев – син, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.

11 юли | 19:00 | Варна | ВМК Варна – бул. Владислав Варненчик 2
Официално събитие във Facebook – ТУК
Билети: https://entase.to/vh

„Отне ми доста време, но явно трябваше да узрея, да се почувствам готов за срещата си с великия си дядо Йосиф Цанков, когото за жалост нямам щастието да познавам приживе…  Но пък живота ме срещна с Милен Кукошаров, Атанас Попов, Борис Таслев и Любо Денев – син, както и с останалите виновници за това пътешествие, едни от най-талантливите и душевно богати хора и аз съм щастливец, че са до мен, докато самият аз опознавам дядо си, по единствения възможен начин, чрез музиката, която е оставил за нас.

Щастлив съм да ви покажа част от наследството си и да продължавам да ви срещам с моят деди Йожи.                                               

Вили Стоянов

Дата

11 юли 2024
Expired!

Начален час

7:00 pm - 9:00 pm

Цена

20.00лв.

Още за събитието

Купи билет

Локация

ВМК Варна
бул. Владислав Варненчик 2

Organizer

Симфониета Шумен
Website
https://symphony-shumen.com/
Купи билет