ТРИ ФЕСТИВАЛНИ ПРЕМИЕРИ ЗА БРАС АСОЦИАЦИЯ ПРЕЗ ЛЯТО‘23

Брас Асоциация продължава да развива устойчивия си модел на работа, като същевременно разширява музикалното си портфолио и затвърждава присъствието си на сцената.
През лятото на 2023 предстоят цели три фестивални премиери за брас комбината, две от които придружени с издаването на нови албуми.

На 14 юли в рамките на Младежки Арт Фестивал SOLINARIA предстои премиерата на новия албум SINthesis*, дело на джаз сексет в състав Мартин Ташев, Димитър Льолев, Велислав Стоянов, Милен Кукошаров, Борис Таслев и Атанас Попов – едни от най-ярките представители на столичната и пловдивска джаз сцена.
Ураганът от емоции и творчески идеи на секстетa, познат на столичната публика от традиционните джазови срещи в сряда, се превръща в инкубатор за нова авторска музика. С ансамбъл от талантливи музиканти, SINthesis sextet внася изящество, интелигентност и виртуозност в съвременния джаз. Различните по темперамент автори на творбите и различните форми на тяхното музикално изразяване са своебразно огледало на многопластовия ни живот. Те не се изключват и не се отричат, а музиката ги слива в едно.

Творческият тандем е част от Windharmonium Ensemble на Милен Кукошаров, а през 2022 година с този секстет Вили Стоянов създава соловия си албум Some nice melodies… (to share with friends).
След фестивалната премиера албумът ще бъде представен на:

  • 1 септември, в клуб Ментол, Варна
  • 12 октомври, Sofia Live Club, София
  • 13 октомври, Студио 1 на БНР, Пловдив.
SINthesis*
* synthesis – the combination of components or elements to form a connected whole – комбинация от компоненти, които формират едно цяло
*sin – thesis (thesis about the sin) – теза за греха
SINthesis sextet | Снимка: Драгомир Димчев

Музиката като вечност. Така ще я чуем в „Среща в приказка(та)“ на 5 август, по време на вълнуващото откриване на Банско Джаз Фестивал.
Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.
Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детските предавания в медията. Някак най-правилно и съвсем неслучайно внукът на именития композитор и двигател на инициативата по възраждане музикалната съкровищница оставена ни от Йосиф Цанков, тромбонистът Велислав Стоянов избира да запише и реализира готовата програма с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР. 
Най-голямото предизвикателство в програмата стои пред Милен Кукошаров, на когото е поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си.

Милен Кукошаров | Снимка: Драгомир Димчев

И така двамата творци се срещат в приказката…

Внукът на композитора и солист в програмата Вили Стоянов не може да скрие вълнението си: „Милен Кукошаров успя с лекота да избяга от начина, по който звучи музиката на Йосиф Цанков. Тя е оставила дълбок отпечатък върху много поколения поред, звучи стандартно по един начин и всички очакват да я чуят така. Мишо Йосифов успя много ловко да преплете вокалните партии между тромпета, тромбона, саксофона и бигбенда в секстетската програма (представена през 2021 година в рамките на фестивала), спази канона, беше безкрайно уважителен, преминахме за малко в джаза и се получи нещо изключително красиво.
Това бе най-красивият и плавен преход към това, което сега вече прави Милен, опитвайки се да пусне музиката на дядо ми в безвремието.“
Вили Стоянов определи аранжиментите на Милен Кукошаров като претворяване на песните на дядо си, а резултатът – като опит за пускане на музиката в абсолютното безвремие – в бъдещето, миналото и настоящето едновременно.

♫ А в представянето на тази приказка ще се включат Симфоничен оркестър на Българско национално радио, с диригент Любо Денев – син, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.
Албумът, който ще бъде представен премиерно в рамките на Банско Джаз Фестивал е ко-продукция между Българско Национално Радио и Сдружение Брас Асоциация.

И накрая, но не на последно място идва дългоочакваното продължение на най-успешната програма от цикъла „Срещи с деди Йожи“ – „Онзи вятър от първата среща“, дала начало на пътешествието из съкровищницата завещана ни от Йосиф Цанков.
Аранжор на програмата е отново Михаил Йосифов, а самата тя носи името
„Интимно с Йожи“.
Музиката на големият Йожи ще се разгърне за нов живот в изпълнение на едни от най-ярките представители на съвременната джаз сцена – Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас и Атанас Попов – ударни.
Премиерното представяне на програмата ще бъде на 30 август, в рамките на тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония. Веднага след Созопол, на 31 август програмата ще бъде представена и в клуб Ментол, Варна.

Михаил Йосифов Снимка:Евгени Димитров
Велислав Стоянов | Снимка: Драгомир Димчев

„Отне ми доста време, но явно трябваше да узрея, да се почувствам готов за срещата си с великия си дядо Йосиф Цанков, когото за жалост нямам щастието да познавам приживе…  

Но пък живота ме срещна с Мишо Йосифов, Милен Кукошаров, Митко Льолев, както и с останалите виновници за това пътешествие, едни от най-талантливите и душевно богати хора и аз съм щастливец, че са до мен, докато самият аз опознавам дядо си, по единствения възможен начин, чрез музиката, която е оставил за нас.

Щастлив съм да ви покажа част от наследството си и да продължавам да ви срещам с моят деди Йожи. ”                                               

                                                                          Вили Стоянов