Световна премиера с музиката на Христо Йоцов

През втората половина на февруари 2023-та г. Плевенска филхармония ще представи в два концерта програма, свързана със 70-годишнината на плевенския симфоничен оркестър, създаден през 1953-та година.

Премиерните музикални събития ще бъдат представени на 17 февруари в зала „Емил Димитров“ на Читалище „Съгласие-1869“ в Плевен и на 21 февруари в столичната зала „България“.

Програмата на концертите включва музика, която носи едновременно класически и джазов дух, а всички солисти са с двете си лица – класическо образование, заедно с джазовата импровизация, споделя авторът на музиката в програмата Христо Йоцов, който ще бъде и солист в концерта.

„Маестрото е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много български и международни проекти.

Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти с грижа за тяхното професионално израстване и отворен достъп до значими концертни форуми“, разказват от екипа му.

Христо Йоцов има издадени над 30 албума с авторска музика за български и чуждестранни компании. Свири предимно в собствени формации и проекти, за които създава оригинална музика, каквито са двата предстоящи концерта с оркестъра на Плевенската филхармония.

Произведенията са изцяло програмирани и специално композирани от Христо Йоцов, който ще отбележи и своя личен рожден ден в рамките на празниците по случай годишнината на оркестъра на Плевенска филхармония.

Солистичните партии в тази програма са поверени на Василена Серафимова и Христо Йоцов – ударни, Михаил Йосифов – тромпет, Velislav Stoyanov – тромбон. Концертите ще бъдат дирижирани от Борислав Йоцов, брат на композитора.

В програмата има световна премиера на Празнична увертюра „Плевен 2023“ от Христо Йоцов по случай юбилея на Плевенската филхармония. Ще звучат още Концерт за тромпет, тромбон и оркестър, Концерт за маримба, ударни и оркестър.

Публиката в Плевен и София ще може да се наслади на юбилейния концерт на Плевенска филхармония на 17-ти февруари в зала „Емил Димитров“ в Народно читалище „Съгласие-1869“ в Плевен и на 21-ви февруари в столичната зала „България“.

Началото на концертите е от 19:00 часа.

Facebook събитие за Плевен: HERE
Билети в билетните центрове на Плевенската филхармония.
Facebook събитие за София: HERE
Билети в мрежата на EVENTIM, както и на каса зала „България“ и в Билетен център НДК.