Среща в приказка (та) – 110 години Йосиф Цанков

✦СРЕЩА В ПРИКАЗКА (ТА) РАЗКАЗАНА ОТ МИЛЕН КУКОШАРОВ✦

Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков, в изпълнение на камерен оркестър Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров, джаз трио и солист Велислав Стоянов

➤19 декември | 19:00 | Първо студио на БНР

През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на именитият композитор Йосиф Цанков. Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.
Като един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни, които са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Мястото, което съвсем логично избрахме за настоящия концерт е Първо студио на БНР.
Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детските предавания в медията. Най-правилно е честването на неговата годишнина да се проведе в залата пропита със спомените за Йожи и неговата музика.

Най-голямото предизвикателство в програмата стоеше пред Милен Кукошаров, на който беше поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си.

И така двамата творци се срещнаха в приказката…

♫ А в представянето на тази приказка ще се включат Камерен оркестър „Софийски солисти“, с диригент Пламен Джуров, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.

➤ Честването на годишнината се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от Националният културен календар.

➤ Медийни партньори на събитието са Българско национално радио и Българска национална телевизия.

➤ Билети можете да намерите в мрежата на URBO и EVENTIM.

‼ Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването, считано от 21.10.2021 г. до отмяна на заповедта всички, които желаят да посетят концертна изява в Българското национално радио е необходимо да предоставят валиден „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR тест или до 48 часа преди влизане бърз антигенен тест.

 • 00

  дни

 • 00

  часа

 • 00

  минути

 • 00

  секунди

Дата

19 дек. 2021

Начален час

7:00 pm - 9:00 pm

Цена

30.00лв.

Още за събитието

Купи билет

Локация

Студио 1 на БНР
бул. Драган Цанков 4

Organizer

Brazz Association
Phone
+359888274016
Email
brazzassociation@gmail.com
Website
http://www.brazz.bg
Купи билет